• Ako sa brániť proti šikane a kyberšikane
          • Ako sa brániť proti šikane a kyberšikane

          • Problematika šikanovania a kyberšikanovania je veľmi citlivou a často diskutovanou témou v školskom prostredí.

            Šikanovanie a kyberšikanovanie patrí medzi najzávažnejšie sociálno-patologické javy, s ktorými sa v súčasnosti prakticky stretáva takmer každá škola. A práve v tomto duchu sa niesla dňa 3. 10. 2023 prednáška, ktorú si pre žiakov 1.A, 1.E, 1.F pripravila por. Mgr. M. Vojtašková, pracovníčka PZ v Bardejove, ktorá v spolupráci s p. Bodnárovou, pracovníčkou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove informovala žiakov o rozdieloch medzi šikanovaním a kyberšikanovaním, o rozoznávaní spôsobov a príznakov šikanovania a kyberšikanovania.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sa brániť proti šikane a kyberšikane.

        • Tajomný svet autorskej knižnej tvorby...
          • Tajomný svet autorskej knižnej tvorby...

          • O knihách, láske k jazyku a snoch, ktoré sa plnia...

            V piatok dňa 29. 9. 2023 Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove v rámci projektu Literárna čitáreň zorganizovala autorskú besedu so spisovateľkou Andreou Rimovou, rodáčkou z Medzilaboriec.

            Stretnutia s mladou autorkou sa zúčastnili žiaci I. A triedy. Veľmi zaujímavo a pútavo ich oboznámila so začiatkami svojej tvorby, s mnohými titulmi svojich kníh, s natáčaním netradičných videozáznamov z krstu či výrobou obalu na knihy. Na záver vyjadrila nádej, vieru a podporu mladým ľuďom, aby si plnili sny, nenechali sa odradiť a stále šli za svojím cieľom, lebo práve to ich môže urobiť šťastnými.

            Niekoľko názorov k besede žiakov I. A:

            „Prednáška bola veľmi poučná a zaujímavá. Pani Rimová je veľmi inšpiratívna žena pre dnešnú dobu. Vidieť, že práca spisovateľky jej sedí a že túto prácu miluje. Podľa toho čo rozprávala, v jej knihách vystupujú mladí ľudia dnešnej doby. Áno, za svojimi snami si treba ísť. Aj ja si idem za svojím snom.“

            „Rozprávanie autorky bolo super, jej tvorbu som nepoznala, určite by som si nejakú z jej kníh rada prečítala. Zaujalo ma, ako krstí svoje knihy, jej rada je super. Sny si treba plniť.“

            „Prednáška a prezentácia sa mi veľmi páčila. Sama autorka je neuveriteľne talentovaná a inšpiratívna. Som rada, že som mohla spoznať autorku Andreu Rimovú a určite by som si aspoň jednu knihu prečítala. Veľmi ma zaujala kniha s názvom Karma. Je to úžasná autorka, ktorá sa nevzdala napriek prekážkam, jej knihy sú plné vášne, odhodlania a sily. Jej príbehy nás inšpirujú a ukazujú, že je možné dosiahnuť svoje sny, aj keď to nie je ľahké.“

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tajomný svet autorskej knižnej tvorby....

        • Európsky deň jazykov na hodinách nemeckého jazyka
          • Európsky deň jazykov na hodinách nemeckého jazyka

          • Dňa 26. 9. 2023 sme si aj na hodinách nemeckého jazyka pripomenuli Európsky deň jazykov.

            Rozprávali sme o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, ktorých znalosť môžeme využiť pri cestovaní, pri spoznávaní iných krajín, kultúr. Hlavne mladým ľuďom sa otvárajú brány na štúdium a prácu v nemecky hovoriacich krajinách.

            Video-ukážky z priebehu Oktoberfestu v Mníchove a pexeso so zaujímavými otázkami spestrili naše vyučovacie hodiny nemeckého jazyka.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov na hodinách nemeckého jazyka.

        • Európsky deň jazykov v našej škole
          • Európsky deň jazykov v našej škole

          • Európsky deň jazykov má za cieľ osláviť jazykovú a kultúrnu pestrosť v Európe a podporiť učenie sa cudzích jazykov počas celého života.

            Aj my sme si tento deň pripomenuli na hodinách cudzích jazykov v našej škole rôznymi aktivitami, napríklad kvízom „uhádni, kde som“ – hádali sme mesto, ktoré bolo zobrazené na fotografii, akým jazykom sa tam hovorí, „odkiaľ pochádzam“ – odkiaľ pochádzajú známe jedlá ako paella, churros, pelmene, boršč... a iné.

            Potom sme sa predstavovali v rôznych jazykoch, počítali sme do 10, menovali farby... Niektorí dokonca vyrozprávali svoje zážitky z cestovania, ako im znalosť cudzieho jazyka pomohla či už na dovolenke, letisku, v reštaurácii alebo pri pobyte v rámci projektu Erasmus+.

            Učiť sa cudzie jazyky má určite zmysel...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov v našej škole.

        • Na škole prebehli simulované voľby
          • Na škole prebehli simulované voľby

          • V utorok 26. 9. 2023 prebehli v našej škole simulované parlamentné voľby.

            Hlavným zámerom bolo zistiť preferencie žiakov našej školy, ale aj poukázať na potrebu účasti v akýchkoľvek voľbách. Volebná účasť bola veľmi vysoká, keďže svoj hlas odovzdalo takmer 94 % žiakov a učiteľov.

            Najviac hlasov získala strana Progresívne Slovensko, a to 26,4 %, za ňou sa umiestnila strana SMER s 11,9 % a o 3. miesto sa delia OĽANO a KDH s 11,2 %. Podľa hlasov by sa do parlamentu dostali aj strany HLAS a SAS s 9,9 % a strana Sme rodina, ktorá získala 7,9 %. Menej ako 5 % získali Demokrati, Republika a SNS. Ďakujeme Adamovi Jakubašekovi z II. E a p. učiteľke PaedDr. Hasarovej za organizáciu aktivity.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Na škole prebehli simulované voľby.

        • SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR 2023
          • SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR 2023

          • Ďalšia časť baristickej súťaže SLOVAK BARISTA CUP junior 2023 sa konala v meste Žilina a našu školu úspešne reprezentovali žiaci III. H triedy odbor hotelová akadémia Michaela KoscelníkováViliam Kačmár. Z pomedzi 25 účastníkov sa Vilo umiestnil na peknom 4. mieste a Miška na 6. mieste, a tak pridali ďalšie úspechy do svojich zbierok.

            Baristom srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR 2023.

        • Stretnutie eTwinning učiteľov v poľskom Gdaňsku
          • Stretnutie eTwinning učiteľov v poľskom Gdaňsku

          • Začiatok septembra bol pre mňa nielen začiatkom nového školského roka...

            V dňoch 6. - 9. septembra 2023 som sa zúčastnila trilaterálneho poľsko-česko-slovenského stretnutia eTwinning učiteľov v Gdaňsk/Gdynii v Poľsku.

            Téma stretnutia: Študent ako tvorca, avaluátor a konzument digitálneho obsahu.

            Cieľom stretnutia bolo ukázať nám, ako sa tvorí projekt v platforme eTwinning krok po kroku, zároveň to bola pre mňa a mojich kolegov výborná príležitosť spoznať úžasných ľudí a nájsť si partnerov do projektu. Súčasťou seminára bola aj návšteva medzinárodnej súťaže EuroSkills 2023. Je to najväčšie podujatie v oblasti odborného vzdelávania a preukazovania zručností študentov v Európe. Mala som tú česť sledovať študentov v najrôznejších odboroch, ako tvoria svoje výrobky alebo vykonávajú služby vo svojom odbore.

            Môžem povedať, že niektoré výtvory boli excelentné. Súťaže sa zúčastňujú mladí z celej Európy. Prajem si, aby aj naši študenti mali motiváciu spoznávať svet, nových ľudí a vedieť prezentovať svoje schopnosti a zručnosti vo svete.

            Ľuboslava Prokopčáková, Mgr.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stretnutie eTwinning učiteľov v poľskom Gdaňsku.

        • Kurz na ochranu života a zdravia pre žiakov tretích ročníkov
          • Kurz na ochranu života a zdravia pre žiakov tretích ročníkov

          • V dňoch 12. až 14. septembra 2023 prebiehal v našej škole „Kurz na ochranu života a zdravia“ pre žiakov tretích ročníkov. Kurzu sa zúčastnilo 70 žiakov.

            Žiaci absolvovali prednášky na témy:

            1. Pohyb a pobyt v prírode -  Mgr. Lacek

            2. Prvá pomoc –  v spolupráci s SČK Stropkov

            3. Civilná ochrana - Mgr. Želinský.

            Ďalší deň sme navštívili Observatórium a planetárium v Prešove, ktorého návšteva bola spojená s prehliadkou mesta Prešov. Posledný deň kurzu žiaci absolvovali test na témy topografia, prvá pomoc a civilná ochrana.

            Najlepšie výsledky v týchto testoch dosiahli žiaci III. E triedy. Bodové odstupy jednotlivých tried boli minimálne a  všetkým k úspešnému vypracovaniu testov blahoželáme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kurz na ochranu života a zdravia pre žiakov tretích ročníkov.

        • Účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka
          • Účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka

          • Dňa 7. 9. 2023 sme zrealizovali pre druhákov a 8. 9. 2023 pre našich nových prvákov účelové cvičenie.

            Turistický pochod v peknom počasí viedol po trase SOŠ EHS – Jas Bardejov – penzión Lipka – Bardejovské Kúpele.

            Na jednotlivých stanovištiach prebehli prednášky z topografie, zdravotníckej prípravy a civilnej ochrany. Vedomosti, poznatky a zručnosti získané v týchto prednáškach majú za cieľ pomôcť študentom správne reagovať v prípade mimoriadnych udalostí a nehôd.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie žiakov 2. ročníkov.

        • Ďalšie naše aktivity v rámci projektu "Ukáž, co umíš"
          • Ďalšie naše aktivity v rámci projektu "Ukáž, co umíš"

          • Náš projekt „Ukáž, co umíš“ v rámci Erasmus+ sa nám pomaly schýlil k svojmu koncu.

            Posledný májový týždeň sme sa tak naposledy stretli s kolegami z našej partnerskej školy v Novej Pake na záverečnom projektovom stretnutí. To sa nieslo v duchu medzinárodnej spolupráce, kde sme diskutovali o prínosoch doterajších spoločných aktivít a o možnostiach vzájomnej budúcej spolupráce v rámci projektov Erasmus+.

            Prácu v kancelárii sme vymenili za pobyt na čerstvom vzduchu, ktorý sme si spríjemnili potulkami po Zborovskom hrade, Bardejovských Kúpeľoch a príjemné prostredie nášho východoslovenského gastronomického unikátu - tokajských viníc. Plavbou po rieke Bodrog sme spoznávali miestnu faunu, flóru, ale aj históriu. Výsledkom našich vzájomných potuliek po Česku a Slovensku je e-bedeker česko-slovenských potuliek "Cestou, necestou...", ktorý si môžete pozrieť tu:

            https://www.ourboox.com/books/sk-cz-bedeker-2/

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ďalšie naše aktivity v rámci projektu "Ukáž, co umíš".

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka
      • Pod Vinbargom 3
        085 01 Bardejov
        Slovakia
      • +421/054/488 51 26 /recepcia/
        +421/054/472 38 30 /sekretariát/
  • Tlačivá

  • Dokumenty školy

  • Office 365